Waarom goede werkschoenen?

Ik ben elektricien en bij mijn bedrijf is het verplicht om veiligheidsschoenen of laarzen te dragen die voldoen aan bepaalde eisen. Je krijgt van onze werkgever altijd één paar laarzen en één paar werkschoenen. Wanneer ze stuk zijn kun je ze inleveren en krijg je weer nieuwe. Helaas is er vorig jaar een ernstig ongeluk gebeurd. Een collega van mij had normale schoenen aan in plaats van zijn werkschoenen en kwam per ongeluk onder spanning te staan. Hierdoor is hij erg ziek geweest en heeft hij een paar weken thuis moeten herstellen. Door dit incident let onze werkgever nu extra goed op en zijn de regels in onze contracten met betrekking tot werkkleding en werkschoeisel aangescherpt.

ESD ofwel Electro Static Discharge

Als je met elektriciteit werkt kun je natuurlijk worden blootgesteld aan spanning. Het is van belang dat onze werkschoenen een elektrische weerstand bieden, zodat wordt voorkomen dat teveel elektriciteit het lichaam passeert. ESD schoenen voorkomen statische elektrische lading door snelle ontlading. Door de lage weerstand van de werkschoenen laadt je jezelf niet op. ESD werkschoenen hebben meestal een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 (MΩ). Deze werkschoenen hebben dus gegarandeerd een lage weerstand om sterke elektrische lading te voorkomen.

 

Omdat onze oude werkschoenen nogal gedateerd waren, zijn we op zoek gegaan naar een nieuw type ESD werkschoen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de metaalvrije ESD werkschoenen Emma Melvin met een S3 normering. Ik vind het nette en sportieve werkschoenen. De specificaties van de schoen zijn erg goed. De schoenen zijn gemaakt van leer, de veiligheidszool is zeer stevig en de schoenen zijn bestendig tegen zowel hitte, olie, benzine als zuur. De schoen is extra geïsoleerd, waardoor statische elektriciteit vroegtijdig wordt afgevoerd.